Kneippova načela zdrave prehrane

V poplavi spletnih nasvetov in knjig o zdravi prehrani, množici člankov z izjavami strokovnjakov, ki dokazujejo škodljivost posameznih živil, se človek lahko hitro zmede. Komu verjeti? Kdo ima prav?

Pet stebrov

Danes se z zdravo prehrano ukvarja ogromno ljudi, vendar je prav, da upoštevamo tudi nasvete naših prednikov, ki sicer večinoma niso podprti s tehnološkimi dokazi, temveč so plod zdrave pameti in prisebnosti. Eden izmed takih, ki je že pred 150 leti razmišljal, svetoval in pisal o zdravi prehrani je Sebastian Kneipp. Postavil je življenjsko filozofijo zdravja na petih stebrih: voda, prehrana, zelišča, gibanja in zdrav življenjski slog. V tistem času še niso poznali vitaminov in življenjsko pomembnih hranljivih snovi. Vrednost hrane so ocenjevali glede na količino kalorij, maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Človeka so predstavljali kot stroj, ki kuri hranilne snovi, ki jih dobi s hrano. Sebastian Kneipp pa je človeka povezal z naravo. Ugotovil je, da zdravje ohranimo najlažje, če ga povežemo v harmonijo življenja. Pri zdravljenju različnih obolenj je odkril problem preobilne in nenaravne hrane, čeprav tega znanstveno še ni mogel dokazati.

 

Jedilnik

Priporočal je redno, dobro uravnoteženo in polnovredno prehrano, pripravljeno iz svežih, sezonskih in industrijsko neobdelanih sestavin. Jedilnik naj bo sestavljen iz več zelenjave in manj mesa. Majhni obroki večkrat dnevno preprečijo volčjo lakoto in prenajedanje. Pisal je tudi o veselju in užitku pri jedi, vsak obrok naj bo povezan s pozitivnim doživetjem. Nenehno odpovedovanje hrani vzbuja nezadovoljstvo, povzroča simptome pomanjkanja in različne zdravstvene motnje. Preden se odločimo zmanjšati telesno težo, moramo najprej spremeniti način mišljenja in ugotoviti, kaj je tisto, kar je v resnici naš problem in odpraviti najprej to.

 

Izbira živil

Poudarjal je pomen uporabe sezonskih živil, kar je zlasti aktualno v današnjem času, ko lahko vso zelenjavo in sadje iz celega sveta dobimo celo leto. Ali ni bolje veseliti se prvih jagod in malin na domačem vrtu, obsijanem s soncem in obdelanem z ljubeznijo?

»Kruh vsebuje vse hranilne snovi, ki jih nekje v telesu potrebujemo« (S. Kneipp). Kruh je bil zanj pomembno osnovno živilo, prednost je dajal moki iz celega zrnja, saj se vitalne snovi v zrnu ohranijo dalj časa kot v moki.

Kneipp je ljudem, ki jih je zdravil, naročal pitje vsaj 1,5 lit vode na dan in uporabo čim manj soli v prehrani.

Kneipp program v Termah Snovik

V Termah Snovik smo lani začeli 2-letni projekt Kneippanje na petih stebrih. Zdrava prehrana je izziv, pri katerem smo najprej izvedli več praktičnih delavnic, pristopili smo v Zeleno nabavno verigo hotelov za živila iz lokalnega območja: mlečne izdelke, žitarice, med in marmelado, sadje in zelenjavo za zajtrk. Dnevno sveže mleko dobimo na kmetiji »Pr Ostank«, sire na kmetiji »Pr Gaberšk«. Večino lokalnih živil lahko gostje pri nas tudi kupijo. Na zeliščnemu vrtu gojimo zelišča za čaje, na zelenjavnem vrtu pa zelenjavo, ki jo gostje uporabljajo za kuho v apartmajih, hotelski kuharji pa za Kneippov vitalni meni. Vse lokalne jedi in jedi iz ekološke pridelave, smo posebej označili, da imajo gostje možnost izbire. Klasičnemu izboru kosila in večerje smo dodali Kneippov vitalni meni z jedmi po Kneippovih receptih. Na izredno dober odziv je pri seminarskih gostih naletel Kneippov odmor: čičerikin namazu, prosena kaša s suhim sadjem, Kneippova kava in zeliščni čaj, bio jabolčni sok in Snoviško termalno vodo.

Pri izboru in pripravi jedi upoštevamo navodilo Sebastiana Kneippa »Od vsakega nekaj, ne premalo a tudi ne preveč«.

Pripravila: Petra Zlatoper

 
 
 
 

Prijava na e-novice

 
 
 

SLEDI NAM

Spremljajte nas na socialnih omrežjih.

    

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.