Koledar
Darilni bon
PAKETI

DOBRE NOVICE! tudi v Termah Snovik

Skupni imenovalec mednarodnega umetniškega projekta DOBRE NOVICE! in Term Snovik je trajnost

 

KJE SE POTEPA VELIKI RDEČI PES?

 

Ste opazili? Veliki rdeči pes in njegovi prijatelji so izginili iz Kamnika… Ne, ni kraja. Odločili so se za kratek oddih in se umaknili pred pasjo vročino v mestu ter so se zatekli v hlad kamniških gozdov. Govori se, da so opazili oba rdeča psa in prijatelja modrega pingvina na bosonogi poti v zelenem objemu snoviških gozdov ter se zatekli v svežino odprtega bazena v Termah Snovik … ste jih morda tudi vi opazili v prelepi Tuhinjski dolini?

Cilj povezovanja različnih ustvarjalcev v kulturi in deležnikov v turizmu je dosežen, saj drzni projekt DOBRE NOVICE!, ki je šestmesečna umetniška razstava z ustvarjalnim dialogom med mednarodno priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu,  in petindvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav, tudi iz Slovenije in Kamnika, že nekaj mesecev povezuje kulturo in turizem.

Partnerji projekta so Občina Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Zavod za turizem in šport Kamnik ter podporniki Slovenska turistična organizacija ter Turizem Ljubljana. Mednarodni umetniški projekt povezuje države Slovenijo, Združene države Amerike, Italijo, Belgijo, Nemčijo in Libanon in zato si turisti, ki prihajajo iz teh držav in tudi od drugod, z veseljem ogledajo razstavljena dela njihovih umetnikov.  Umetnost in kultura sta v letih 2024 in 2025 osrednji temi slovenskega turizma, ki ju Slovenska turistična organizacija globalno promovira v teh dveh letih. In umetniški projekt DOBRE NOVICE! pomeni preplet kulture in turizma ter vseh sinergij, ki jih prinašata z roko v roki.

Prav zato smo vsi partnerji projekta veseli, da so tudi večji kamniški turistični ponudniki samoiniciativno izrazili željo po povezovanju in predstavitvi umetnosti svojim obiskovalcem ravno preko projekta DOBRE NOVICE!. Ni naključje, da si je veliki rdeči pes za prvi potep izbral ravno Terme Snovik, saj ga s prvimi ekološkimi termami v Sloveniji - Termami Snovik, ki se že več kot 20 let ponašajo s prvim mednarodnim trajnostnim certifikatom Eko marjetica (op.p. Eco label), povezuje zavezanost trajnosti. In kot je svojo umetniška dela sam predstavil belgijski umetnik William Sweetlove, ki s svojo umetnostjo že 50 let opominja svet o pomembnosti trajnostnega ravnanja in skrbi za pitno vodo, ter njihova sporočila poslal svetu: « V preteklosti sem ogromne skulpture živali, pa tudi zelenjave, razstavljal že po različnih koncih sveta. Moje osnovno sporočilo ni le pokazati žival, ampak je žival sama po sebi že sporočilo. Vsaka žival, ki jo vidite, s seboj nosi zgodbo. Razstavljam jih zato, da opozarjam na okoljske probleme. V Kamniku, tukaj, kjer smo, teh problemov še nimate in upam, da bo tako ostalo za večno, tudi čez 2000 let.«

 

Tako so Terme Snovik postale del ogromnega razstavnega prostora mednarodnega umetniškega projekta DOBRE NOVICE!, ki se zdaj razteza od Arboretuma Volčjega Potoka preko očarljivega srednjeveškega mestnega jedra Kamnika do Term Snovik, in svoje obiskovalce preko razstavljenih skulptur živali hkrati osveščajo o pomembnosti ohranjanja zdravega, zelenega in čistega okolja ter pitne vode – tako za ljudi kot za živali, ki so neločljivi del našega ekosistema. Srčna in predana ekipa Term Snovik hkrati vabi svoje obiskovalce, da v Kamniku obiščejo še ostale razstavne lokacije v Arboretumu Volčjem Potoku, Medobčinskem muzeju Kamnik na gradu Zaprice, v mestnih galerijah Mihe Maleša, Galerije Prečna in Galerije Dika, v Kavarni Veronika, Pr' Jur'ju v Kamniški Bistrici, v občinski stavbi Občine Kamnik ter na Glavnem trgu v centru mesta.

Na vseh teh lokacijah lahko srečate mogoče presenetljivo močnega umetnika Williama Sweetlova, katerega velike kričeče skulpture sicer lahko izgledajo kot predimenzionirane igrače kričečih barv, pri katerih se živali v škornjih s plastenkami vode na hrbtih borijo za preživetje v prenatrpanem svetu – vendar nas njegove skulpture opozarjajo naj končno rešimo naš skupni planet pred nami samimi – pred uničenjem. Opozarjajo nas na hitre podnebne spremembe, pomanjkanje pitne vode in popolno uničenju sveta v katerem bivamo, če se kot človeštvo ne bomo kmalu zavedali in popravili svojega početja.

Rdeči pes s svojimi prijatelji pa bo nadaljeval svoj poletni potep po Kamniku in se vam bo kmalu javil iz naslednje kamniške turistične atrakcije.

Poleg Sweetlova po kamniških mestnih galerijah lahko občudujete tudi dela ostalih petindvajsetih umetnikov, ki razstavljajo v projektu DOBRE NOVICE!:

William Sweetlove (BEL), Victor Kastelic (ZDA/ITA), Daniele Galliano (ITA), Pierluigi Pusole (ITA), Sergio Cascavilla (ITA), Bart Ramakers (BEL), Garrett Speirs (ZDA), Elke Warth (GER), Francesco Di Lernia (ITA), Mark Brest van Kempen (ZDA), Carel Pieter Brest van Kempen (ZDA), Nina Koželj (SVN), Raja Khairallah(LBN/ITA), Bartolomeo Migliore (ITA), Tazio Kastelic (ZDA/ITA), Zjos Meyvis (BEL), Federico Caputo (ITA), Enrico T. De Paris (ITA), Ginny Speirs (ZDA), Philippe Badert (BEL), Paolo Cassarà (ITA), Ira Marušič (SVN), Tina Konec (SVN), Bodil Fox (ZDA), Larnie Fox (ZDA).

Posebne zahvale našim Američanom, ki živijo in ustvarjajo v Kamniku – predvsem idejnemu očetu Matthewu McQuarrieju in dr. Noahu Charneyu, ambasadorju projekta DOBRE NOVICE! in ambasadorju slovenskega turizma ter Victorju Kastelicu, umetniku s slovenskimi koreninami in glavnem koordinatorju vseh umetnikov ambicioznega projekta DOBRE NOVICE!.

Več informacij o projektu DOBRE NOVICE! najdete na spletni strani:

www.dobre-novice.art 

 

 

PHOTO CREDITS: Tilen Scott

 

Povezane novice

Preveri program letošnjega Snoviškega poletja!
Vabljeni na izjemne filmske večere v Terme Snovik!
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih