Kneippova načela zdrave prehrane
Danes se z zdravo prehrano ukvarja ogromno ljudi, vendar je prav, da upoštevamo tudi nasvete naših prednikov, ki sicer večinoma niso podprti s tehnološkimi dokazi, temveč so plod zdrave pameti in prisebnosti. Tako je že v 19. stoletju razmišljal, svetoval in pisal o zdravi prehrani, Sebastian Kneipp.
Priporočal je redno, dobro uravnoteženo in polnovredno prehrano, pripravljeno iz svežih, sezonskih in industrijsko neobdelanih sestavin. Jedilnik naj bo sestavljen iz več zelenjave in manj mesa. Majhni obroki večkrat dnevno preprečijo volčjo lakoto in prenajedanje. Pisal je tudi o veselju in užitku pri jedi, vsak obrok naj bo povezan s pozitivnim doživetjem. Nenehno odpovedovanje hrani vzbuja nezadovoljstvo, povzroča simptome pomanjkanja in različne zdravstvene motnje.
Poudarjal je pomen uporabe sezonskih živil, kar je zlasti aktualno v današnjem času, ko lahko vso zelenjavo in sadje iz celega sveta dobimo celo leto. Ali ni bolje veseliti se prvih jagod in malin na domačem vrtu, obsijanem s soncem in obdelanem z ljubeznijo?
»Kruh vsebuje vse hranilne snovi, ki jih nekje v telesu potrebujemo« (S. Kneipp).
Kruh je bil zanj pomembno osnovno živilo, prednost je dajal moki iz celega zrnja, saj se vitalne snovi v zrnu ohranijo dalj časa kot v moki.
Kneipp je ljudem, ki jih je zdravil, naročal pitje vsaj 1,5 lit vode na dan in uporabo čim manj soli v prehrani.
V Termah dnevno sveže mleko dobimo na kmetiji »Pr Ostank«, sire na kmetiji »Pr Gaberšk«. Večino lokalnih živil lahko gostje pri nas tudi kupijo. Na zeliščnemu vrtu gojimo zelišča za čaje, na zelenjavnem vrtu pa zelenjavo, ki jo gostje uporabljajo za kuho v apartmajih, hotelski kuharji pa za Kneippov vitalni meni. Vse lokalne jedi in jedi iz ekološke pridelave, smo posebej označili, da imajo gostje možnost izbire. Klasičnemu izboru kosila in večerje smo dodali Kneippov vitalni meni z jedmi po Kneippovih receptih. Na izredno dober odziv je pri seminarskih gostih naletel Kneippov odmor: čičerikin namazu, prosena kaša s suhim sadjem, Kneippova kava in zeliščni čaj, bio jabolčni sok in Snoviško termalno vodo.
Pri izboru in pripravi jedi upoštevamo navodilo Sebastiana Kneippa: »Od vsakega nekaj, ne premalo a tudi ne preveč«.
Vabimo vas, da se nam pridružite pri pripravi Kneippovih jedi. Z vami delimo Kneippove recepte.